Doživetja

 

Življenje je lahko kot grozdje Isabella. Ves čas sveže in sočno. Preprosto moraš biti na pravem mestu ob pravem času. In to je vaš čas. Preprosto moraš biti na pravem mestu ob pravem času. In to je vaš čas. Vzemite si čas za odkrivanje Kopra in okolice v slovenski Istri.

 

Destinacijo Koper zaznamuje preplet srednjeveškega mesta in zelenega podeželja.

Koper je tudi največje mesto slovenske Istre in edino slovensko pristanišče.

Mesto Koper velja za enega najstarejših mest v Sloveniji, kjer se je bogata zgodovina začela pisati že v srednji bronasti dobi.

Koper, ki je bil včasih otok, je bil prvič poseljen v času antičnega Rima, nato pa se je na tem območju izmenjevalo kar nekaj vladavin in držav ter posledično različnih poimenovanj. Prvotno ime naselja na otoku, na katerem danes leži mesto, je bilo Aegida, v času Rimljanov Capris, kasneje Insula Capraria (Kozji otok), Bizantinci so ga poimenovali Justinopolis, oglejski patriarhi pa Caput Histriae (glava Istre). Prvotno ime naselja na otoku, na katerem danes leži mesto, je bilo Aegida, v času Rimljanov Capris, kasneje Insula Capraria (Kozji otok), Bizantinci so ga poimenovali Justinopolis, oglejski patriarhi pa Caput Histriae (glava Istre).

Benečani, ki so na tem območju pustili največji pečat, so mu dali ime Capo d’Istria (glava Istre).

Poimenovanje Capodistria se ob slovenski različici – Koper ohranja še danes. (Koper je namreč dvojezično območje). Mesto je največji gospodarski in kulturni razcvet doživelo v času Beneške republike (13. – 18. stoletje), o tem obdobju priča še danes ohranjena mestna arhitektura, medtem ko je podobo otoka začelo izgubljati ob krčenju solin (te so bile dokončno ukinjene leta 1912).

 

Po padcu Beneške republike je na območju Kopra sledila nadvlada Avstrijcev, s krajšo vmesno vladavino Napoleona, nato je prišlo do sprememb v času med in po obeh velikih vojnah, Koper je bil del Jugoslavije, od leta 1991 pa je del samostojne države Republike Slovenije.

Benečani, ki so na tem območju pustili največji pečat, so mu dali ime Capo d’Istria (glava Istre).

Koper je aktivna in zelena celoletna mediteranska destinacija, kjer se prepletata obmorsko zgodovinsko mesto in zeleno podeželje.

lednje sooblikujejo 104 naselja ter številne kolesarske, pohodniške in tematske poti, ki se razprostirajo od morja, prek istrskih gričev, pa vse do Kraškega roba in so odlično izhodišče za odkrivanje posebnosti Mediteranske Slovenije.

Tu so doma tudi nepozabni razgledi na morje, prostrani vinogradi, oljčniki, sadovnjaki in zelena polja. Poseben čar temu prostoru dajejo tipične vasice, v katerih najdemo tako istrske kamnite hiše z vodnjaki, kot tudi za kraški svet značilne domačije z zaprtimi dvorišči. Koprsko podeželje je tudi dom različnih gradov, utrdb ter drugih arhitekturnih in naravnih biserov.

Izbire je res veliko in ker kratke razdalje med kraji omogočajo ogled več znamenitosti v enem dnevu, vam v nadaljevanju ponujamo izbor nekaterih ogleda vrednih vasi. Morda pa na poti do ene izmed teh odkrijete vaš novi najljubši kotiček slovenske Istre.

Izbira je res bogata in ker vam kratke razdalje med kraji omogočajo, da v enem dnevu obiščete več znamenitosti, vam spodaj (na spletni srani Visit Koper) ponujamo izbor nekaterih vasic, ki jih morate videti – morda boste med potjo odkrili svoj novi najljubši kotiček slovenske Istre.

Vir: www.visitkoper.com

Ali ste vedeli?

Obmo?je Kraškega roba, ki predstavlja naravno mejo med tipi?nim kraških površjem in flišnato Istro, je v svetu poznano kot izjemna plezalna destinacija z ve? kot 800 smermi/potmi.

Tel: +386 41 504 871
Email: info@casaisabella.si
Naslov: Cankarjeva ulica 23, 6000 Koper